Suomen Mestari 1 kitabının ikinci ünitesinin (Kappale 2) dil bilgisi (kielioppi) kısmının beşinci dersidir.
Fince de Türkçe gibi sondan eklemeli bir dildir. Fincede bazı durumlarda bazı kelimelere bir ek eklediğimizde sondaki açık hece kapalı hale gelir ve bu hecedeki ünsüz harfler değişikliğe uğrar. Türkçedeki ünsüz yumuşamasına çok benzer bir şekilde.
Türkçe'de ünsüz yumuşaması sonunda "p, ç, t, k" harfleri olan bazı sözcüklere ünlü harfle başlayan bir ek geldiğinde meydana gelir. Örneğin: "hesap, hesabı", "ilaç, ilacını", "ekmek, ekmeği"...
Fincede durumlar Türkçeye göre biraz daha uzunlar ancak tavsiyem, her kuralı sık karşılaştığınız bir kelimeyle örneklendirip unuttuğunuzda bu kelimeyi hatırlamaya çalışmanızdır. Örneğin: Turku'da yaşıyorsanız "Turuntie" gibi etrafınızda görebileceğiniz tabelalardan "k" harfinin yumuşayınca yok olduğunu kolayca hatırlayabilirsiniz. Ya da Helsinki'de yaşıyorsanız "Helsingin Yliopisto" tabelasından "nk" ünsüzlerinin yumuşayınca "ng" halini aldığını görebilirsiniz.
Bu yumuşama kelime iki ünsüzle biten bir ek aldığında ya da "-t" ve "-n" eklerini aldığında gerçekleşir.
Değişime uğrayacak olan ünsüz harf ya da harfler son ve sondan bir önceki ünlü harfler arasındaki sınırda bulunmalıdır. Yani sonu iki ünlüyle biten kelimelerde ünsüz yumuşaması olmaz.
Bu ünsüz harflerin dışında yumuşamaya uğrayan birkaç durum daha var ancak çok nadir kullanıldıkları için yazmadım.
St, sk, tk yumuşamaya uğramaz.
Önceki yazı: https://finceogren.blogspot.com/2018/11/fince-dil-bilgisi-7-ders-evet-hayr.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder